keskiviikko 15. marraskuuta 2017

Piracicaba, Brasilia (osa 3)


Brasilian vaihtoani on kulunut kohta ensimmäinen kuukausi. Vielä toinen samanmoinen jäljellä. Tämän viikon olen ollut Sao Paulon miljoonakaupungissa, jonne tulin katselemaan kulttuuritarjontaa ja capoeiramahdollisuuksia. Tääläkin voisi viettää toiset pari kuukautta, kun tuntuu niin isolta paikalta. Osa vierailustani kaupungissa meni källä kertaa vähän ohi, kun pari päivää makasin vain kämpillä ruokamyrkytyksen kourussa. Kamalasti en siis päässytkään treenaamaan, mutta olen sitten panostanut enemmän taiteen katseluun. Ja Netflixiin sillon, kun ei kotoa päässyt lähtemään mihinkään.

Edellisen kirjoittelun jälkeen Piracicaba on taas alkanut tuntua ihan hyvältä paikalta. Paikka on alkanut avautua paremmin, kun olen tutustunut enemmän ihmisiin. Muutaman viikon esimerkiksi olen käynyt aamuisilla tai chi- tunneilla, mikä on ollut jotenkin ihmeellistä. Meidän opettajana on jo eläköitynyt vanha pappa, joka on tehnyt tai chitä reilun 30 vuotta. Pappa asuu talossa, joka voisi hyvin olla peräisin Henkien kätkemä- elokuvasta - maagisen kaunis ja vanha kuin mikä. Talon takapihan puutarhassa vaeltaa iso kilpikonna, ylös ja alas kiviportaita. Se koluaa yötä päivää talon kaikkia koloja koskaan pysähtymättä. Keskellä puutarhaa, jossa tunnit aina pidetään, on valtava mangopuu - siis aivan jättimäinen – josta putoaa päivittäin kymmenittäin kypsiä mangoja. Puutarhan perällä on papan oma kappeli, jonne papan vaimo on maalannut upeita ikoneja. Pappa onkin melkoinen mystikko, ja tai chi tunneista puolet meneekin usein siihen, kun pappa intoutuu puhumaan maailmankaikkeuden salaisuuksista. Tämä tanssiva teologi ei voisi olla enemmän mielissään.

On ollut vähän kummallista aikaa. Koko ajan tapahtuu jotain uutta ja kivaa, mutta nyt kun niitä koetan avata tekstiksi, niin ei tule paljoa mieleen. Suurin osa on jotain arkisen pientä: uusien ruokien maistelua, kummallisia keskusteluja uusien tuttavuuksien kanssa vaikkapa Tinder-kulttuurin eroista eri maissa, pieniä läpimurtoja portugalin kielen kanssa mm. Uber -kuskien kanssa keskustellessa, huomioita oman kehoni reagoinnista ilmastoon ja uuteen treenirutiiniin. Ja niin edelleen. Toissaviikolla rakastuin selkärankaani ja ainakin toistaiseksi rakkaussuhde on jatkunut tasaisena, mutta palavana. Sekin tuntuu pieneltä ja isolta asilta yhtäaikaa, kun löytyy uusia asioita kehosta.

Loppuun huomioita Brasilian nykytaiteen kentästä.
  • Niin kuvataiteet kuin nykytanssi näyttäisivät olevan usein hyvin vahvasti poliittisesti kantaaottavaa. Poliittiselta väriltään tummanpunaista.
  • Vagina näyttää olevan pop niin täällä kuin Suomessakin.
  • Kolmen nykytanssiteoksen perusteella liikekieli täällä näyttää olevan perus nykäriä ilman meikäläistä liikkeen pehmeyttä. Välillä näyttää aika töyssyiseltä. Capoeira näkyy varsinkin miestanssijoiden kehoissa. Esityksissä on näkynyt myös paljon kontakti-impron liikkeitä.
  • Tunteen palo ja tuliset mielipiteet näyttävät olevan taiteen kantavia voimia.

Mikko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti