sunnuntai 12. marraskuuta 2017

B A L T I A !

Moi!!!

Kirjottelen teille Liettuasta tai ehkä jo Latviasta. En tunnista, että missä maassa just nyt mennään mutta suunta on koti-Riikaa kohti!

Kolme viikkoa sitten astuin Riikan maalle elämäni ensimmäistä kertaa. Vähän pelotti tämän maan ihmiset ja kulttuuri, sillä olin kuullut näistä paljon ikäviä puheita, mutta ehdottomasti avoimin mielin ja innolla hyppäsin tähän hassuun latvialaiseen arkeen.

Nyt kun olen oppinut tämän kaupungin kartan ja tahdin ja ihmisistä pari muutakin asiaa kuin pelkät nimet, niin olen tullut seuraaviin tutkimustuloksiin:

1.     Riikassa bussikuskit ja kauppatädit eivät puhu, mutta kaikki muut kyllä hyvin paljon ja hymyilevästi. Vilnassa bussikuskit ja kauppatädit taas huutavat, varsinkin jos vaihdat bussissa paikkaa tai tiputat kaupassa lasipurkin lattialle.
2.     Paras kahvila on koulumme viereinen Terapija. Suosittelen listalta varsinkin kikhernewrappia ja itsetehtyä snickersiä.
3.     Koulussamme ei ole tilaa improvisaatiolle kuin kerran viikossa 1,5h ajan. Melkeinpä kaikki muu liike on opettajan valmistamaa setattua materiaalia. Vähän surullista, sillä improvisaatio selvästi kiehtoo monia koulumme tanssijoita.
4.     Meidän houstimme on erittäin todella kovin hyvä tyyppi. Olemme joutuneet muutamaan kertaan ottamaan häneen yhteyttä mm. aiheista: ”Asuntoon tulee pelkästään tulikuumaa vettä.” ja ”Asuntoon ei tule lainkaan vettä.” ja hän on joka kerta hoitanut asiat hyvin hienosti.
5.     Pidän kaupunkina enemmän Vilnasta, kuin Riikasta. Lähdimme Maijun kanssa pitkälle viikonloppulomalle Vilnaan ja totisesti rakastuimme. Pieni kaupunki pullollaan vegeruokaa ja taidetta! Siellä näkemämme tanssiteoskin iski positiiviseen tapaan lujemmin kuin Riikassa näkemämme koulukavereidemme sanojen mukaan ”Latvian nykytanssin kärkinimen” teos.
6.     Olemme Maijun kanssa yhtä mieltä siitä, että kuitenkin Riikan vanhakaupunki on kauniimpi kuin Vilnan.
7.     Sytyn äärettömän paljon enemmän tanssin opettamisesta, kun saan tehdä sitä tanssia opiskelevien kuin harrastavien ihmisten parissa. Tuurasimme koulumme nykytanssiopettajaa viikon verran, ja pidimme nykytanssia, improvisaatiota ja kehonhuoltoa sekä ensimmäisen että toisen vuoden opiskelijoille.

Loppukevennykseksi tahdon linkata tämän luokkakavereidemme antaman ”Latvian nykytanssin kärkinimi” –titteliä kantavan Liga Liberten teoksen ”33” trailerin.

Enjoy.
- Eve

Liga Liberte - 33

9 kommenttia:

  1. En tiennytkään, että Liga on kivunnut kärkinimiin: ) Harmi, jos ette näe myös heidän teoksiaan: Ilze Zirina, Elina Breice, Olga Zitluhina, Dmitrijs Gaitjukevics, Elīna Lutce, Linda Krumina, Kristīne Brīniņa, Agnese Bordjukova, Krišjānis Sants mm. Oma kokemus on, että työskentelevät paljon improvisation kanssa ja kautta (Latvian kulttuuriakatemia ja Olga Zitluhna Company).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oh, kiitos nimistä! Auttaa varmasti saamaan enemmän irti tästä meille vielä varsin tuntemattomasta Latvian kentästä.
      Ps. Ilze on yksi tämän koulun opettajista, ja aivan upea sellainen!! Oli kunnia saada tuurata juurikin häntä.

      Poista
    2. Jos näette Ilzeä, niin rakkaat terveiset hänelle minulta!

      Poista
  2. https://www.youtube.com/watch?v=j-jRIKNnUNA

    VastaaPoista
  3. ja tuossa taituroi toisena Liene Grava joka tanssi mun tekemässä biisissä "Katve" vuosia sitten. Liene toimii myös koreografina tanssijan hommien ohella https://www.youtube.com/watch?v=qnVTiU0TJ4Q

    VastaaPoista
  4. Osallistuitteko tähän:

    Latvian Dance Information Centre (www.dance.lv)/ Latvijas Dejas informācijas centrs / dance.lv is organizing discussion on contemporary dance performances nominated for the Latvian Professional Theatre Award “Performers’ Night 2017”/ Spēlmaņu nakts. The event will include short presentations of dance performances by their creators and a conversation with members of jury. It is organized as a part of Baltic Drama Forum and showcase of Latvian Theatre Award “Performers’ Night 2017”.

    The discussion will be held on Friday, November 10 at 19.30 in Latvia National Theatre/ Latvijas Nacionālais teātris New Hall just after the dance performance „Nature morte”.

    Spēlmaņu nakts since 2012 includes an award „Achievement in contemporary dance”. However 2017 is the last year when contemporary dance performances are part of the theatre award. Starting from 2018 dance performances will compete for recently established Latvian Dance award.

    Admission is free.
    Working language: English

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikävä kyllä vietimme juurikin tämän viikonlopun Vilnassa, mutta onneksemme saimme palan edes sen kaupungin tanssitaidetta. Myös todella mielenkiintoinen kontakti-improvisaatio ilta jäi välistä, johon moni tanssija koulustamme osallistui.
      Tämän viikon keskiviikkona ja torstaina saamme kuitenkin nähdä sekä koulumme oppilaiden että opettajiemme koreografioimia esityksiä, joita mielenkiinnolla ja malttamattomina odotamme!

      Poista
  5. Pirmizrāde 24. novembrī! Horeogrāfija, telpa, kostīmi: Agate Bankava Dejo: Ivars Broničs, Taisija Frolova, Modris Opelts Dramaturģe: Anna Zvaigzne Foto: Anna Rosalie Uudre

    Teatteri Ģertrūdes ielas teātris

    VastaaPoista